Tıkla Ara
0532 050 59 19Duvar Ses Yalıtımı Nasıl Olmalıdır?
Duvar ses yalıtımları ikiye ayrılır.
- Bitmiş binalarda duvar ses yalıtımı (kullanılmakta olan binalar)
- İnşaatlarda duvar ses yalıtımı (inşaat aşamasında olan binalar)
Bitmiş veya yeni yapılmakta olan binalarda, konforlu bir ortamın oluşması için duvar ses yalıtımı önemlidir. Bize gelen gürültü şikâyetlerinin büyük bir kısmını, aynı katta bulunan bitişik dairelerin ortak duvarları oluşturmaktadır. Şunu yazımızda hemen belirtelim komşu duvardan gelen seslerin yalıtımı, büyük oranda mümkündür.
Genel gürültü problemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Komşudan gelen konuşma ve televizyon sesleri,
- Komşunun duvarının mutfak duvarına denk gelmesi ve bunun yarattığı titreşimler ve sesler,
- Banyo ya da tuvaletlerdeki klozet, duş takımı ile atık su borularının yaratmış olduğu sesler,
- Yüksek sesle dinlenen veya çalınan müzik sesleri,
- Makine ve titreşim yaratan cihazların yarattığı hava doğuşumu sesler ile titreşimler.
Bu sorunların hepsinin çözümü aşağıdaki yazımızda belirtilmiştir.
Duvar ses yalıtımı uygulama yöntemleri ve kullanılabilecek ses yalıtım malzemelerine geçmeden evvel, bazı doğru bilinen yanlış uygulamalara değinmek istiyorum.
——————– 1. BÖLÜM ——————–
YANLIŞ UYGULAMA VE MALZEMELER NELERDİR
- Xps ve Eps Isı Yalıtım Köpük Levhalar İle Yapılan Duvar Ses Yalıtımları
- Taş yünü – Kaya Yünü – Cam Yünü İle Duvar Ses Yalıtımı Yapılması
- Akustik Sünger İle Duvar Ses Yalıtımı Yapılması
- Boya İle Duvar Ses Yalıtımı Yapılması
- Polietilen Köpük İle Yapılan Duvar Ses Yalıtımı
- Duvar Kağıdı İle Ses Yalıtımı Yapılması
1- Xps ve Eps Köpük Levhalar İle Yapılan Duvar Ses Yalıtımları
Halk arasında “strafor” olarak tabir edilen genleştirilmiş köpükler yanlış bir şekilde duvarlarda ses yalıtımı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Genellikle iki tuğla arasına ses yalıtımı maksatlı kullanılan bu ürünlerin gerçekte kullanım amacı ısı yalıtımı’dır. Genleştirilmiş köpükler ses yalıtımı sağlamadığı gibi, aksine malzeme kalınlığı ve yoğunluğu arttıkça daha iyi duvar ses yalıtımı yaptığı düşünülür.
Bu ürünlerin duvar ses yalıtımında kullanılmamasının başlıca nedenleri arasında, ürünlerin kapalı hücre yapısına sahip olması ve malzemenin % 96’sını hava oluşturması ile açıklanabilir. Tabi bu noktada şu soruyu sorabilirsiniz “hava en iyi yalıtım malzemesi değil midir?” Havanın iyi bir yalıtkan olabilmesi tamamen yapılacak izolasyondaki duvar detayına ve de kullanılacak ürünün kütlesine bağlıdır. Ayrıca titreşimi kesici kauçuk izolatörlerin mutlak suretle kullanılması gerekir. Sonrasında şu temel prensibi unutmamız gerekir “kütle arttıkça ses izolasyon değeri artar.”
Bu ürünlerin alçıpan bölme duvarlarda ses yalıtım malzemesi olarak kullanılması da bir diğer hatalı uygulamadır.
İzolasyoncular derneğinin sitesinde ısı yalıtım ürün grubu arasında yer alan ekstrüde polistiren (XPS) [TS 11989 EN 13164] iyi bir “ısı yalıtım” malzemesidir. Kaynak İZODER http://www.izoder.org.tr/sayfa/31/genel-bilgi-almak-istiyorum
2- Taş yünü (Kaya Yünü) – Cam Yünü İle Duvar Ses Yalıtımı
Duvar ses yalıtımı malzemesi olarak kullanılan bir başka üründe taş yünü (kaya yünü) ve cam yünü ’dür. Bu ürünlerin ses yalıtım değerleri bulunur, fakat duvarlarda kullanılırken uygulama hataları yapılır. Kullanım şekli iki tuğla arasında sandviç şeklindedir. Ayrıca montajında düşük yoğunluklu ürün tercih edilmelidir, örneğin 70kg/m3 gibi. Duvar kalınlığı önemlidir. Eğer duvarların imalatı bu ürünler ile yapılacaksa iki sıra en az 20 cm tuğla duvar arasına yerleştirilerek yapılmalıdır. Daha sonra her iyi yüzeyden kara sıva yapılmalıdır. Toplamda 45 – 50 cm duvar kalınlığı oluşur, yer kaybı önemli değil ise duvar bu yöntemle imal edilebilir. Ayrıca duvar imal edilirken duvarın altına şerit şeklinde kauçuk bant serilmesi de ses kayıpları için önemli bir etkendir. Bir başka konu da alçıpan ile yapılan bölme duvarlarla ilgilidir. Duvar profillerinin arasına konan taş yünleri alçıpan levhalar ile kapatılır. Fakat bu uygulama konuşma veya televizyon seslerini engelleyecek kadar yeterli değildir. İki odayı birbirinden ayıran yalıtımsız bir duvar oluşur.
3- Akustik Sünger İle Duvar Ses Yalıtımı Yapılması
Yapılan hatalardan bir diğeri de, piyasada bulunan bizimde satışını yaptığımız ses yutucu akustik süngerlerdir. (piramit sünger, yumurta süngerler gibi) Bu ürünler yankılanma (reverberasyon) problemi olan mekânlarda kullanılmalıdır. Duvarların yüzeyine bu ürünleri yapıştırarak veya alçıpan levhaların arkasına (profillerin arasına) koyarak duvar ses yalıtımı sağlamak mümkün değildir. Aynı ürün ses kayıt stüdyosunun duvarlarında kullanılır ise; daha dengeli ve kaliteli ses kaydı yapılabilir.
4- Boya İle Duvar Ses Yalıtımı Yapılması
Her maddenin laboratuvar ortamında kendine has ses yalıtım değeri bulunmaktadır. Bu bakımdan 1 mm boyanın sağladığı yalıtım değeri birkaç desibeli geçemez. Bu noktada sizin komşu duvarlardan gelen sese karşı almak istediğiniz önlemi bu şekilde çözüme kavuşturmanız boya ile mümkün değildir. Fizik yasaları gereği ses yalıtımı sağlamak için; hava geçirimsiz ortam ve duvarın kütlesi artmalıdır.
5- Polietilen Köpük İle Duvar Ses Yalıtımı Yapılması
Polietilen köpükler çapraz veya düz bağlı kapalı hücre yapısına sahip ısı yalıtım malzemeleridir. Çeşitli kimyasallarla renklendirilebilir. Kullanım alanı oldukça geniştir. Duvarlarda alçıpan levhalar arkasında ses yalıtım malzemesi olarak kullanımı ile televizyon ve konuşma seslerini kesmek mümkün değildir.
6- Duvar Kağıdı İle Duvar Ses Yalıtımı Yapılması
Duvar kâğıtları rulolar halinde satılan ve kendine has yapıştırıcılar ile duvara dekoratif görünüm vermesi için yapılan uygulamadır. Bu tarz ürünlerde konuşma ve televizyon seslerini ciddi oranda azaltmak mümkün değildir.
——————– 2. BÖLÜM ——————–
Duvar Ses Yalıtımı Nasıl Olmalıdır?
Bizim uygulamasını yaptığımız yöntemler dünyada kabul görmüş malzeme ve uygulama tekniklerinin birleşiminden oluşur. Aşağıda uygulama görselleri ve ürünler hakkında bilgileri bulabilirsiniz. Kullanılmakta olan yapılarda duvar ses yalıtımına değinmeden evvel gürültü sorunun kaynağını bilmek gerekir.
Duvarlarda başlıca ses geçişlerinin nedenleri;
- Duvarların kütlesinin az olması yâda ince duvarlar yapılması,
- Duvarlarda ses yalıtım malzemesinin kullanılmaması,
- Duvarların yanlış imalatı – işçilik hataları,
- Mimari hatalar – mutfak duvarının bitişik dairede yatak odasına denk gelmesi gibi
ya da, tuvaletlerin bitişik dairede koridor veya odalara denk gelmesi gibi..
- Duvarların EPS asmolen tavana denk gelmesi,
- Elektrik tesisatının duvarları inceltmesi,
- Atık su borularının veya havalandırma kanalları ile bacaların duvardan geçmesi,
- İşyeri ise, yükseltilmiş döşeme üzerine bölme duvarın imalatı veya asma tavanın altında
duvarın bitirilmesidir.
İnşaatlarda Duvar Ses Yalıtımı
Ses İzolasyonu yapılacak duvar inşaat aşamasında ise duvarlar sandviç yapılmalıdır. En etkili ve düşük maliyetli duvar ses yalıtımı inşaat aşamasında, kullanılan ses yalıtım malzemesi ile sağlanır. Bunun için öncelikle yeni örülecek duvarın altına kauçuk şerit (STRİP) malzeme serilmeli boşluk kalmayacak şekilde tuğlalar şaşırtmalı dizilmeli, tavan ile tuğlanın birleşim noktalarına ahşap kamalar sıkıştırılmalı ve boşluklar yapıştırma harcı ile doldurulmalıdır. Sonrasında ahşap kamalar alınarak, boşlukları harç ile kapatılır. Bir sıra duvar bu şekilde örüldükten sonra ses yalıtım malzemesi (bakınız inşaatlarda ses yalıtım uygulamaları link) duvara montajı yapılır. Sonrasında aynı yöntemle 2. sıra duvar örülür. Tüm bu işlemler bittikten sonra her iki yüzeye kara sıva yapılır.
Bitmiş Binalarda Duvar Ses Yalıtımı – Kullanılmakta olan binalar
Duvar Ses Yalıtımı Çözümleri
Sesin yayılması iki şekilde meydana gelir; darbe kaynaklı ve hava kaynaklı sesler. Ses havada ve katıda titreşimler halinde yayılır. Bu bakımdan duvar ses yalıtımı uygulamalarında duvar izolasyonun tam anlamıyla çalışması için; tüm profiller titreşim sönümleyici bağlantı elemanları (elastomerik bağlantı aparatları) ile imal edilmelidir. Profiller arasına ses yutucu malzemeler konulmalıdır. Sonrasında profillerin üzerine kütleyi arttıracak ses yalıtım katmanları kullanılmalıdır. Bu yöntemle gürültünün, profiller aracılığı ile duvara titreşimi iletmesi önlenir. Profillerin üzerine gelen ses kesici paneller ise hava kaynaklı seslerin sönümlemesini sağlar. Dünyada kabul görmüş ve yüzer oda sistemlerinde kullanılan bir yöntemdir. Aşağıda duvar ses yalıtımı uygulamalarında kullandığımız ürünleri ve görselleri inceleyebilirsiniz.
- Ağır bariyer ile yapılan duvar ses yalıtımları
(Titreşim alıcı bağlantı elemanı + dolgu malzemesi + alçıpan + ağır ses bariyeri + alçıpan)
Ağır ses bariyeri ile yapılan duvar ses yalıtımlarında doğru montaj yapıldığı takdirde duvar ses yalıtımındaki başarı şansı % 85 ‘dir. Kullanım şekli; duvarlarda sesin kaynağından veya negatif yönlü olarak iki alçıpan arası uygulanır. Titreşim alıcı bağlantı aparatları ile yapılan konstrüksiyonda duvarda bir miktar hava boşluğu bırakılır. Duvar bu şekilde sesi ve titreşimi her iki yönden taşıyacak hiç bir unsuru barındırmaz. Yalıtım değerleri maksimuma ulaşır. Duvar kalınlığı 7,5 cm artarken konuşma, televizyon, radyo vb. seslerin çoğu izole edilir. Konforlu bir ortam oluşturulur.
- Phonestar ile yapılan duvar ses yalıtımları
(Titreşim alıcı bağlantı elemanı + dolgu malzemesi + osb levhası + phonestar levha + alçıpan)
Phonestar Almanya’dan ithal özel ses yalıtım plakalarıdır. Kullanıldığı bölgede hava kaynaklı seslerde mükemmel performans gösterir. Türkiye’ye geldiği günden beri sayısız duvar ses yalıtım uygulamalarımızda bu ürünü deneme şansımız oldu ve sonuç hepsinde çok iyiydi. Ürünün özel bir uygulama yöntemi bulunuyor. Laboratuvar ortamında yapılan testlerde, İçinde bulunan kum titreşerek ses enerjisini, ısı enerjisine çeviriyor. Ürünün ağırlığı yaklaşık 18 kg/m2 ve kanallı bir yapıya sahip. Kesildiği yerden ürünün içindeki kumun akmaması için bantlanıyor. İşlem sonrası duvar kalınlığı 8,5 cm ile son bulur. Aşağıda zemin için darbe kaynaklı ve hava doğuşumlu ses için uygulama videosunu izleyebilirsiniz.
- Bariyerli rebounded ile yapılan duvar ses yalıtımları
(akustik sünger + ağır ses bariyeri + akustik sünger)
Duvar ses yalıtımlarında kullanılan bir diğer üründe ağır bariyer ile lamine edilmiş rebounded sünger levhalarıdır. Bu ürünler uygulama kolaylığı bakımından duvar ses yalıtımı sorunlarını kendi başına ortalama değerlerde çözmek isteyen tüketicilerin tercihidir. Fayda maliyet açısından ürün üst sıralarda yerini alır. Uygulama şekli; karkas sistem oluşturulduktan sonra profillerin arasına boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. imal edilen alçıpan duvar panellerinin arasına bu ürünün yerleştirilmesi ile olur. Konuşma, televizyon seslerinin yalıtımı için yeterli bir uygulamadır.
- Heraklith Tektalan Ahşap yünü ile duvar ses yalıtımları
Heraklith tektalan (iki ahşap yünü arası 150 dns taşyünü) uzun yıllardır duvar ses yalıtım uygulamalarında kullanılan bir ürün olmakla beraber ürünün en büyük avantajı duvarda herhangi bir karkas oluşturmadan duvarın yüzeyine mantolama dübeli ile duvarın yüzeyine montajının yapılabilmesidir. Ürün montajı yapıldıktan sonra üzerine kalın sıva çekilir. Sonrasında alçı+sıva ve boya yapılır. Yapılan izolasyonun değeri arttırılmak istenirse karkas sistem üzerine tektalanlar vidalanabilir. İşlem sonrası duvar kalınlığı 6,5 cm olur.
İlgili Ürünler;
- Ağır Ses Bariyeri
- Phonestar Ses Yalıtım Plakası
- Bariyerli Rebounded Sünger
- Heraklith Ahşap Yünü HS-Tektalan